Pirotehnika – kaj lahko storimo?

Pirotehnika – kaj lahko storimo?
december 20, 2018 zinaj
In Nekategorizirano

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89
Kot vsako leto je za nas ljudi mesec december čas veselja, topline, druženja in novih začetkov, te pa si delimo z našimi zvestimi štirinožnimi prijatelji! 🐕🐈
Danes se bomo osredotočili na vsakoletno problematiko kosmatincev, to pa so petarde in njihovo strašno pokanje. Podali bomo par nasvetov kako lahko kužku pomagamo omiliti strah pred petardami, da bo prav tako tudi naš kuža lahko užival in se naužil decemberskega vzdušja. 🎅🌲
Kužki imajo veliko bolj razvit sluh od človeškega česar se moramo zavedati, saj kuža sliši veliko višje in bolj oddaljene frekvence, kot ljudje. V primerjavi z našim človeškim sluhom kuža sliši približno 3-krat bolje (človeški sluh nekje do 20.000 Hz, pasji sluh nekje do 65.000 Hz).
Kako prepoznamo, da je naš kuža v stresu?
Bodimo pozorni na znake stresa, ki jih kuža kaže drugače kot človek. Pes diha hitreje, se slini, bolj frekventno zeha, se trese in oblizuje. Da vse znake stresa lahko omilino, v nadaljevanju sledi nekaj nasvetov kako omiliti strah kužkov pred pokanjem.
1. Verjetno ste že opazili, da se velikokrat naša čustva, volja in energija prenaša tudi na našega kužka. Kadar vemo, da se naš kuža boji petard, se v nas samih ponavadi že zbudi strah za našega psa, ki ga on začuti, zaradi česar se pokanja še bolj boji. Zato že samo z našim odzivom lahko kužku pokažemo, da ga pokanje ne bo ranilo in je zgolj in samo nadležno frekventen zvok, s čimer se strahu lahko otepe ali se ga vsaj omili. Kadar se pes ustraši pokanja le tega ne kaznujemo, niti ne pomilujemo. Če mi ostanemo mirni kot da se nič ne dogaja, bo veliko kužkov slej kot prej ugotovilo, da strah ni utemeljen.
2. Vedno se lahko obrnemo na veterinarsko pomoč, kjer nam bo veterinar sam predpisal psu primerna pomirjevalna sredstva za naše kosmatinčke. Nikakor se ne poslužujemo nudenja pomirjeval za ljudi, saj s tem lahko storimo več škode kot dobrega!
3. Kužku omogočimo varno zavetje, kamor se lahko zateče in počiva. Zavetje, ki si ga ponavadi izbere sam opremimo z blazino ali odejo ter tja damo tudi njegove najljubše igračke, ki bodo strah oblažile.
4. Kadar je obdobje petard in raket poskusimo zatemniti vsa okna, da naš kuža ne vidi bliskov pirotehnike. Lahko mu tudi prižgemo radio ali televizijo. Kot zanimivost vam tu podamo tudi e-povezavo do YouTube antistresne glasbe za pse, ki lahko pomaga pomiriti kužka:
5. Ker je našega kosmatinca strah petard, s stresom lahko tudi izgubi apetit ali je manj ješč. Zaradi takšnih težav je najbolje, da kužkov dnevni obrok razdelimo na dve porciji, ki ju ponudimo preden se stemni, torej preden začne pokati pirotehnika. Prvi naj bo večji obrok bogat z beljakovinami, medtem ko naj bo drugi polnejši z ogljikovimi hidrati. S tem dosežemo pomirjevalni učinek. Prav tako tudi z nudenjem priboljškov, povečamo občutek udobja živali, kot tudi s tem, da ga poskusimo zamotiti z igro. Vedno pa moramo biti pazljivi, da naš kuža spije dovolj vode, da ne pride do drugih težav, kot je na primer dehidracija.
6. Kadar našega kosmatega prijatelja peljemo na sprehod, naj bo pripet na povodec, da ne pride do bega pred pokanjem ali drugačnih nevšečnosti. Prav tako mu na ovratnico/oprsnico namestimo značko z njegovim imenom in našim kontaktom. Najbolje je, da psu omogočimo dolg in kvaliteten sprehod v dopoldanskem času, kjer bo vso svojo odvečno energijo, ki bi se kasneje lahko prelevila v stres iztrošil.
Upam, da boste s tovrstnimi metodami uspešno zmanjšali stres vašega kosmatinčka in boste skupaj lahko uživali v praznikih!
Želimo vam srečen božič in vse dobro v novem letu 2019!
🎁🎄🐶🐱🎄🎁