Kako hitro pa vaš kosmatinec izprazne skledo?

Kako hitro pa vaš kosmatinec izprazne skledo?
julij 4, 2018 zinaj

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Se vam včasih zdi, da bi vaš kuža lahko prepričljivo zmagal na tekmi ‘kdo hitreje poje celo skledo hrane’? Ugotavljate, da ne opazi niti, če mu potrežete kaj bolj okusnega, svoj obrok preprosto pospravi hitreje kot bi pomežiknil? Vas včasih zaskrbi, da se mu hrana ne bi zataknila ali pa se mu je to celo že kdaj zgodilo? Predstavljamo vam nekaj enostavnih in zabavnih možnosti, da v hrani začne bolj uživati tudi vaš štirinožni prijatelj.

Mnogi se sprašujejo, zakaj njihovi psi tako hitro jedo. Hrane jim nikoli niso jemali, kužka med hranjenjem niso ogrožali in vedno so mu dali mir, ki ga je potreboval. Toda hitro goltanje hrane je nekaj povsem naravnega in izvira še iz časov, ko so se predniki naših domačih psov še podili po divjini. V naravi hrana ni vsakodnevno postrežena v lični posodici – ravno nasprotno, vsak obrok je trdo prigaran in tisti, ki ga ne ceni dovolj, ga hitro izgubi. Hrana tudi ni dobrina čisto vsakega dne, zato si morajo ob priložnosti volkovi in divji psi narediti dovolj zaloge, da se lahko uspešno razmnožujejo ter zdržijo naslednje obdobje brez hrane. Volkovi na primer lahko ob enem hranjenju pojedo kar 15 – 19% svoje telesne teže. Ker pa so volkovi in divji psi socialne živali, se znotraj posameznih skupin pojavi tudi tekmovalnost. To tekmovalnost zlahka opazujemo tudi pri skoraj vsakem leglu mladičev udomačenih pasem psa in med drugim vodi tudi v – goltanje hrane, le-to pa se pri mnogokaterem psu prenese v odraslo dobo.

Prehitro požiranje hrane pa je včasih lahko škodljivo in tudi celo nevarno. Vodi lahko v bruhanje, davljenje in napihnjenost. Zato vam v naslednjih točkah predstavljamo nekaj preprostih idej, kako popestriti pasji vsakdan in zagotoviti varnost pri čisto vsakem obroku!

  • Obrok lahko enostavno porabimo kot nagrado pri učenju in utrjevanju zabavnih vaj. S hranjenjem iz roke onemogočimo prehitro goltanje ter prevzamemo nadzor nad količino naenkrat zaužite hrane. Seveda hranjenja iz roke ne priporočamo za čisto vsak obrok, je pa sem in tja zelo prijetna aktivnost, v kateri sodelujeta oba: pes in lastnik.
  • “Slow feeder” posoda za hranjenje ima prav posebno obliko. Široka vijuga, ki jo pregrajuje poskrbi, da kuža ne more hrane goltati, pač pa se mora z njo ukvarjati nekoliko dlje: brikete z gobčkom poriva naokrog po posodi in si za obrok vzame nekaj več časa.

  • Skrivanje hrane je le ena izmed igric, ki poskrbijo, da pes hrane ne more pojesti naenkrat, ter hkrati popestrijo še tako moreč dan: je pravo vsestransko pasje miganje možgančkov, saj lahko hkrati vadimo samokontrolo, iskanje in nakazovanje. Hrano skrijemo na več mest, težavnost pa stopnjujemo postopoma.
  • Igrače, ki primerno oblikovane in namenjene uporabi skupaj s hrano lahko uporabimo kot odličen pripomoček za vse hitrostne jedce. Uporabite lahko igrače, iz katerih hrana- briketki samo padajo ven, lahko pa uporabljate tudi bolj zapletene igrače, iz katerih mora vaš pasji prijatelj hrano izbrskati. Da mu delo še malenkost dodatno otežite, lahko surovo hrano v igrači postavite v hladilnik ali zamrzovalnik. Enako lahko storite, če briketke pomešate z mokro hrano.

Ob kombiniranju različnih tehnik bomo dobili psa, ki se bo navadil ob hrani tudi razmišljati in ne le brezglavo pasti v skledo, polno dobrot- s takšnim psom pa je vedno nekaj manj možnosti za takšne ali drugačne zaplete. Veselo na delo!