3 najpogostejše zimske tegobe

3 najpogostejše zimske tegobe
januar 5, 2018 zinaj

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Zima je vsekakor eden izmed tistih letnih časov, ki nam vsakič znova vzamejo sapo. Nizke temperature, jasno nebo in škripanje svežezapadlega snega pod škornji! Že vožnja po idilični beli pokrajini nas ne pusti ravnodušnih, navdušenje naših kosmatincev nad neumornim norenjem po snegu pa tudi ne. Ker so tla zamrznjena, nam je prihranjeno čiščenje blatnih trebuščkov in tačk, dolgi večeri pa imajo ravno tako prav poseben čar – je kaj lepšega od skodelice najljubšega čaja in prijetno utrujenega kosmatinca ob naših nogah?

 

Zima pa s sabo prinaša tudi nekaj neprijetnosti. Da boste na svojem seznamu lažje odkljukali kaj preveriti pred ali po vsakem sprehodu, smo vam pripravili pregled treh najpogostejših tegob, ki pa se jim lahko enostavno in hitro tudi izognemo:

 

1. POŠKODOVANE TAČKE

Pasje tačke so v zimskem času še posebej na udaru: mraz, sol na pločnikih, groba podlaga, led in nenadzorovano norenje hitro pripeljejo do manjših ali večjih poškodb- od razpokanih, suhih blazinic, vnetij pa vse do ureznin in neprijetnega nabiranja snega med blazinicami. Da se izognete tovrstnim problemom, sledite vedno istemu protokolu: predolgo dlako med blazinicami s škarjami previdno skrajšajte, po vsakem sprehodu tačke umijte z mlačno vodo in tako z njih izperite sol, pred in po sprehodu pa jih namažite z zaščitnim mazilom, ki tačke hkrati čisti in neguje. Tako boste tačke vašega pasjega prijatelja ohranili voljne in odporne, pripravljene na nove dogodivščine.

 

2. OSLABLJEN IMUNSKI SISTEM

Dlaka brez leska, vnetja, slabo počutje in še marsikaj bi se našlo med najbolj pogostimi opozorilnimi znaki, da se v našem kužku nekaj kuha. Pozimi psom, tako kot nam, pogosto pade imunski sistem, zato so bolj dovzetni za prehlade in vnetja. Temu se najlažje izognimo s velikosti in starosti primerno hrano s kvalitetnimi sestavinami. Da pa odpornost med stalnim menjavanjem zunanjih in notranjih temperatur še povečamo, se lahko odločimo za dodatke, kot so kokosovo olje s spirulino ali zeliščni pripravki, ki jih doziramo skladno z navodili!

 

 

3. MRAZ

Čeprav je še nedolgo nazaj veljalo, da so pasja oblačila le modna muha in psi puloverjev in plaščkov ne potrebujejo, se danes marsikateri odgovoren lastnik psa odloči za nakup le-teh. Oblačila še zlasti potrebujejo manjši psi, ki se hitreje ohladijo, ter vsi psi s kratko dlako brez poddlake. Poleg tresenja, je zelo pogost znak prezeblosti tudi zgrbljena drža, rep med nogami in dvigovanje sprednjih tačk. Hvaležni vam bodo tudi psi z dolgo dlako, ki jim boste s primernim oblačilcem prihranili nabiranje težkih in velikih kep po tačkah in trebuhu.

Želimo vam veliko čudovitih izletov in veselega norenja po snegu: naj uživajo tudi naši najboljši prijatelji! 🙂