Ne vleci!

Ne vleci!
november 14, 2017 zinaj

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Ena pomembnejših stvari v procesu pasje vzgoje je hoja na popuščenem povodcu, vendar ima prav s tem veliko lastnikov ne malo težav. Psi vlečejo, lastniki pa nazaj. Pogosto psi to počnejo, ker bi radi hitro prišli na priljubljen kraj in zato vlečejo le v eno smer, v smeri proti domu pa so pridni in povodec ni napet.

Kako se znebiti sprehodov na katerih pes vleče? Ko pes vleče se izogibajmo temu, da ga vlečemo nazaj. Če bomo počeli to, bo pes še bolj vlekel naprej. Ko pes hodi pa čeprav samo za kratek čas poleg nas, ga nagradimo s piškotki. Zelo praktično je priboljške dati kar v temu namenjeno torbico in na dosegu roke bodo celoten sprehod. Psa nagradimo, ko še hodi poleg nas in ne, ko spet začne vlečti. Takrat se ustavimo in počakamo, da se naš kosmatinec spet umiri. Ta vaja včasih zahteva tudi po več mesecev dela, zato je pomembno, da vztrajamo in smo potrpežljivi. Potrpežljivost se nam bo na koncu zagotovo poplačala in še posebej zadovoljni bomo, ko bomo dosegli končen rezultat.

Vajo na popuščenem povodcu najprej delajmo doma. Doma imamo namreč mir- torej se pes ne bo oziral za drugimi psi, kolesarji in ostalimi motečimi dejavniki. Pomembno je, da motnje v okolju dodajamo postopoma. Ravno tako tudi spodbudimo ostale družinske člane, naj s psom po pravilih, ki smo jih postavili mi, dosledno in potrpežljivo izvajajo vaje. Pes se bo naučil, da se od njega v vsaki situaciji zahteva enako, zato se bo pravila lažje sprejel in jih tudi hitreje začel upoštevati.

Zelo pomembno je, da psa tudi redno vozimo na sprehode in aktivnosti, kjer lahko izživi svojo energijo. Pes naj bo ustrezno zaposlen tako fizično, kot mentalno. Pri tem vam lahko pomagajo tudi različne igre z žogicami, miselni triki in interaktivne igrače.

Želimo vam veselo učenje!