FUJ, pusti to!

FUJ, pusti to!
oktober 26, 2017 zinaj

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

V naši trgovinici nas obišče zelo pestra množica raznolikih kosmatincev s svojimi človeškimi prijatelji. Veliki, majhni, pisani, enobarvni… in tudi požrešni ali izbirčni. Ne glede na to, v katero izmed slednjih skupin spada pes, pa zelo pogosto slišimo tudi: “Veste, požre čisto vse kar mu pride pod nos!”. Čemu je tako? Zakaj psi jedo stvari, ki jim niso namenjene?

Prvo moramo seveda preveriti, če je z našim kužkom vse v redu. Nekaterim psom namreč primanjkuje nekaterih vitaminov ali ostalih elementov, ključnih za optimalno počutje in razvoj vašega kosmatinca. Najpogosteje sta to vitamin A in biotin, pa tudi fosfor in kalcij. Da se takšnim pomanjkanjem izognemo, je ključno hraniti psa s kvalitetno hrano, katere sestavine so pridobljene iz preverljivih in kakovostnih virov. Kadar pomanjkanje postane kronično se lahko pozna na kakovosti dlake in energiji, pes pa skuša manjkajoče snovi nadomestiti tudi s pobiranjem hrane, iztrebkov in smeti iz tal.
Če za tovrstnim vedenjem ne tiči zdravstveni razlog je vašemu psu najbrž okus takšnih in drugačnih “dobrot”, ki jih najde na sprehodu, všeč, lahko pa je vaš kosmatinec preprosto požrešen ali pa stvari poje, da mu jih ne bi mogli vzeti.
Zato se odpravljanja takšnega vedenja lotite premišljeno in psu ne dajajte občutka, da ste ravno vi tisti, ki zabavo vedno uniči – raje stvari obrnite v svoj prid in zamenjajte pravila igre!

Pri vseh podobnih vajah je največjega pomena samokontrola, ki pa jo lahko seveda naučite čisto vsakega psa. Le-ta poteka v vsakdanjem življenju, pri majhnih stvareh, zahteva pa veliko mero pravičnosti in doslednosti. Samokontrolo pilimo vedno, ko je pes nad nečim navdušen, vendar moramo začeti z majhnimi koraki. Vaje samokontrole obsegajo vse od čakanja na skledo hrane pa do umirjenega in sproščenega ležanja v kletki.

Za preprečevanje pobiranja hrane s tal lahko uporabimo priboljške, ki pa morajo psu veliko pomeniti, zato navadno običajni briketi niso najboljša izbira. Začnemo v predvidljivi situaciji in sicer na tla nastavimo najprej nekaj, kar bi naš pes samo povohal- počakamo, da nastavljen predmet pes povoha in ko nas pogleda s “Kaj pa zdaj?” pogledom, to nagradimo. Počasi zvišujemo vrednost predmetov ali hrane na tleh in nagrajujemo interakcijo z nami; toliko časa, da pes razume, da se glavna nagrada zgodi pri nas. Počasi začnemo vaditi v drugih okoljih in nagrajujemo tudi vsakodnevne pripetljaje, na katere pes odreagira tako, kot si mi želimo. Ko pes razume, kaj od njega želimo, lahko vaji dodamo tudi preprosto povelje, ki mu pove: “Pusti, karkoli že vohaš in pridi k meni po priboljšek!”. Z veliko vaje in doslednosti bo veliko psov najdeno hrano na tleh razumela kot namig, da se bo pri nas zgodilo nekaj še veliko okusnejšega in zabavnejšega. Verjamemo, da bo z nekaj potrpljenja uspelo tudi vam 🙂

Namig: če vašemu kosmatincu v življenju veliko več pomeni igra kot hrana, lahko seveda vse stvari nagrajujete tudi z igračo. Hrana je pogosto bolj priročna, saj lahko nekaj piškotkov pospravimo v še tako majhen žep. Vendar se nikakor ne bojte biti malo samosvoji in vaje vedno prilagodite tako, da bosta v njih uživala oba- vi in vaš pasji prijatelj.