Trikcajmo skupaj 2.del – vaja ‘sram’

Trikcajmo skupaj 2.del – vaja ‘sram’
avgust 25, 2017 Sandra Senica

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Pred nami je že drugi del serije trikcanja, tudi tokrat se bomo naučili naučiti prikupen trik, ki bo zagotovo očaral vse oboževalce vašega pasjega prijatelja. Kot smo pisali že v prejšnjem delu in v blogu o trikcih, so trikci lahko zelo prijetna popestritev pasjega vsakdana. Pomagajo ne le pri zavedanju telesa in koordinaciji, pač pa tudi pripomorejo k boljšemu odnosu vodnika s psom in olajšajo vsakodnevno komunikacijo. Psi se namreč med skupnim preživljanjem časa ne učijo le strogo izolirano trika ali vaje, pač pa tudi naše mimike in kretenj, kar nam pa tudi psom pomaga pri sporazumevanju na dnevni bazi.

Danes si bomo pogledali trikec ‘Kako te je sram?’, krajše ‘Sram’ ali v angleški inačici ‘Shy’. Pri trikcu od psa želimo, da položi svojo tačko čez gobček in tako naredi vtis sramežljivosti. Zagotavljamo vam, da ta enostavna vaja zažiga pri čisto vseh, od otrok do odraslih 🙂

Pri učenju trikov poznamo različne pristope – ‘shaping’ ali oblikovanje, ‘capturing’ ali lovljenje, ‘targeting’ ali tarčenje, ‘luring’ ali vabljenje in ‘modeling’ ali nameščanje. Da boste postali pravi mojstri učenja, si lahko več o vseh petih preberete v knjigi V čem je trik?, kjer boste našli zabavne ideje in koristne informacije. Naš današnji trik lahko naučimo po več poteh, mi pa vam bomo predstavili najenostavnejšo.

Najprej seveda poskrbimo, da imamo na zalogi dovolj priboljškov. Kot označevalec vedenja lahko uporabljamo zvok klikerja ali pa preprosto naš glas- izberemo kratko besedo, ki naj bo vedno ista npr. “Ja!”, “Ok!” in podobno. Najlažje bo, če učenje začnemo s psom, ki sedi, mi pa sedimo pred njim. Na gobček mu namestimo košček lepilnega traku ali nalepko, ki bo psa motila in si jo bo s tačko želel odstraniti. To vedenje označujemo in nagrajujemo! Ko vidimo, da pes razume, kaj od njega želimo, nalepko (tarčo) postopoma zmanjšamo in jo na koncu tudi odstranimo. Ko je trikec usvojen, se lahko seveda z njim zabavamo še naprej. Kužka naučimo, da gobček pokrije še z drugo tačka, menjamo položaje, ko trikec izvaja (sedi, prostor, prosi) ter podaljšujemo čas!

Kot vedno pazimo, da so naše učne urice bolj minute, da je učenje zabavno in da psu ne povzročamo neprijetnosti. Psu po intenzivnem miselnem delu ponudimo tudi igro, sprostitev in počitek. Srečno!