KAKŠNO POSODO IZBRATI?

KAKŠNO POSODO IZBRATI?
avgust 22, 2017 Sandra Senica

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Poleg kakovostne hrane za pse, je zelo pomembno iz kakšne posode psu hrano ponudimo. Na tržišču je precej različnih posod. Sama sem dolgo uporabljala navadno kovinsko posodo, ki naj bi bila enostavna za vzdrževanje in ni preveč draga. Ko pa sem se malo bolj poglobila v kakovost posod, sem ugotovila, da se zaščitni premaz precej hitro poškoduje in da iz zdravstvenega vidika, niso najboljša izbira za mojo kosmatinko.

Če uporabljate posode iz nerjavečega jekla, vam svetujem, da jih zamenjate, takoj, ko opazite najmanjše praske na površini ali pa iz preventive že prej, saj spadajo med pogoste alergene. Čeprav izgledajo praktično neuničljive, temu ni tako. Z rednim umivanjem posode se zaščitni premaz uničuje. Če imate tako posodo, jo perite z mehko stranjo gobice in nikakor ne z žičnato. Raje kot za vodo, jo uporabljajte za hrano. Voda v posodi stoji večino časa, hrana pač ne.

Plastične posode so od vseh verjetno najslabše. Življenska doba le teh je nekje 2 do 3 mesece, saj se s pranjem in uporabo, plastika hitro poškoduje. Zaradi poškodb, se plastike ne da več temeljito očistiti in v posodi se hitro začnejo množiti škodljive bakterije. Plastika je tudi največji problem med odpadki in z redno menjavo posod, v dobro našega kosmatinca, dodatno onesnažujemo naš planet. V kolikor vam je vseeno, da je treba takšno posodo precej pogosto menjati, kar ni dobro ne za vaš žep in ne za naš planet, kupite vsaj tako, brez BPA.

Dobra alternativa so posode iz naravnih rastlinskih vlaken, npr. bambusa. Pri nas lahko kupite Beco posodo, ki je narejena iz bambusovih vlaken in riževih luščin. Slednje so stranski produkt pri proizvodnji riža, ki se navadno zavrže. Bambus je vrsta trave in raste izredno hitro, to pa pomeni, da za razliko od dreves, bambus lažje trajno gojimo in koristimo. Oba materiala sta pomešana z rastlinsko smolo, narejeno iz aminokislin. Prav ta smola pa tudi veže vsa vlakna skupaj. Kar pa je še pomembneje – omogoča, da se mešanica tudi razgradi. Velika prednost teh posod je, da tako, kot keramične in steklene posode, ne reagirajo s hrano in vodo, niso toksične. Te eko posode so zelo vzdržljive in se jih lahko pere tudi v pomivalnem stroju, vendar pa niso večne. Ob obrabi jih je potrebno zamenjati.

Obstajajo tudi keramične in steklene posode, ki so mnogo boljša izbira, kot kovinske ali plastične in verjetno najbolj vzdržljive. Primerne so tako za vodo, kot za hrano. Pri keramičnih posodah, je sicer potrebno biti pozoren in jo zamenjati, ko zaščitni premaz začne pokati, saj takrat ne nudi več ustrezne higiene. Steklene pa so še boljša izbira od keramičnih. In so praktično neuničljive. Nova na tržišču je Doggy Flaška, ki je sicer namenjana za vodo, vendar lahko brez težav v njej postrežete tudi hrano. Poleg posode je tudi res lep podstavek, ki poskrbi, da se skleda ne prevrne.

Katerokoli posodo boste izbrali za svojega kosmatinca, poskrbite da bo čista. Operite jo pred ali po vsakem obroku, najbolje z mehko stranjo gobice in ji tako podaljšajte življensko dobo ter poskrbite za zdravje vašega kužka.