Piki insektov

Piki insektov
avgust 7, 2017 Sandra Senica

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Vsi, ki pridejo v našo ljubljansko trgovino pravijo, da je letos ogromno insektov. Še posebej os in komarjev. Popikani smo po nogah, rokah in nikakor ne najdemo načina, da se jim izognemo. Kaj pa naši kosmatinci – tudi njih motijo insekti?

Nekateri psi se insektov bojijo, sploh, če so imeli v preteklosti slabo izkušnjo. Nekateri kar bežijo, samo da slišijo brenčanje okrog ušes! Drugi- raziskovalci, so seveda bolj pogumni in mrčes celo zasledujejo, lovijo in pojejo. Takšna zadeva pa zna biti včasih tudi nevarna.

Navadno piki insektov niso posebej nevarni za psa, lahko se pojavi lokalna srbečica, pordelost in oteklina. Najbolj pogosta mesta pikov so glava in sprednje tace. V primeru, da naš kuža stakne kaj podobnega, prizadeto mesto spremljamo, če vidimo želo, ga odstranimo, mesto hladimo in po potrebi obiščemo veterinarja. To velja v primeru, da se stanje izrazito poslabša- oteklina ne izgine, pes se obsesivno grize in praska (lahko celo do živega) in podobno. Normalno se posledice pikov pozdravijo same od sebe, brez našega posredovanja. Nekateri kosmatinsci pa so na takšne in drugačne pike žal alergični- to vidimo po tem, da je oteklina večja (npr. zateče cela glava), včasih je oteženo dihanje, v nekaterih primerih pa lahko pride celo do anafilaktičnega šoka. To je skrajna reakcija telesa ob stiku z alergenom: pomeni celo, da pes lahko brez posredovanja veterinarja pogine. Zatorej ob hujših reakcijah vedno čim hitreje obiščite najbližjega veterinarja!

Insekti niso nevarni samo zaradi morebitnih alergij, pač pa tudi zaradi bolezni, ki jih prenašajo. O klopih smo na našem blogu že pisali, vendar žal ta parazit ni edini, ki prenaša nevšečnosti. Komarji in peščene muhe denimo lahko prenašajo dirofilariozo (srčno glisto) ali lišmaniozo. O tem se moramo še posebej dobro pozanimati, ko odhajamo v predel mediterana- psa po navodilu veterinarja ustrezno tretiramo in tako preprečimo nadaljne zaplete.

V pomoč in zaščito vam bo tudi Cvetkin sprej proti klopom– preverjeno deluje tudi na ostale vrste insektov in s tem psu olajša tudi najhujše dni v letu. Vsebuje izključno naravne sestavine in je krasen pripomoček, katerega nakupa zagotovo ne boste obžalovali.