Trikci – zabavno učenje

Trikci – zabavno učenje
julij 11, 2017 Sandra Senica

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Večina nas, ob besedi “trikci”, pomisli na prevale, stoje na zadnjih nogah, pse na rolkah ipd. Moja prva asociacija je bil Jakob iz filma Sreča na vrvici, ki je vestno zvonil na sosedovih zvoncih.

Če se malo bolj poglobimo, ugotovimo, da trikci niso le za predstavo, ampak je, učenje trikov, lahko način kako pse na zabaven način naučiti vrsto uporabnih vaj. Trik je že čisto navaden “sedi” ali pa “prostor”.

S takim treningom pse naučimo samokontrole, jim pomagamo do boljšega zavedanja telesa, krepimo njihovo moč in poskrbimo, da imajo veliko dela tudi njihovi možgani. Predvsem pa se med učenjem zabavamo tako mi, kot naš kosmatinec in krepimo naš odnos.

Trening trikov je učenje z označevanjem želenega vedenja s pozitivno motivacijo, torej potrebujemo neke vrste nagrado. Velikokrat se za nagrajevanje uporablja kliker, v resnici je pa dovolj že vaša izbrana beseda, npr. “Ja!” ali pa “To!”. Na začetku nagrado podkrepimo še s piškotom ali igro z najljubšo igračo. Pomembno je, da se nagrajuje dosledno in pravočasno.

Moj najljubši trik je prižiganje in ugašanje luči, v Jakobovem primeru zvonenje pri sosedih… 🙂

Kako naučiti psa, da vam bo zvečer ugasnil luč:

Med psa in sebe postavimo tarčo, lahko je to odrezan stožec, pokrov posode, frizbi, kos kartona ali karkoli imate pač pri roki in je prave dimenzije, da bo pes lahko brez težav na tarčo položil tačko. Nagradimo vsako zanimanje za tarčo, pogled, ovohavanje tarče, naključni dotik. Ko se pes večkrat dotakne tarče, dodamo povelje, npr. “Tap!”. Ko vajo popolnoma osvoji, tarčo začnemo premikati in nato jo postavimo na stikalo za luč. Sčasoma tarčo umaknemo in ob povelju “Tap!” nam bo kuža ugasnil ali prižgal luč.

 

Obstaja več načinov oz. metod učenja trikov in sicer oblikovanje vedenj, uporaba tarče, vabljenje, lovljenje in pa nameščanje. Način učenja izberemo glede na karakter psa, vrsto trikca in nenazadnje glede na to, kaj nam najbolj odgovarja. Vse o učenju trikov si lahko preberete v knjigi “V čem je trik?”, v kateri so res dobro napisana navodila kako psa naučiti zabavnih in uporabnih trikcev. Dobite jo seveda v Pasji pekarni Papy.