Gremo na morje

Gremo na morje
julij 10, 2017 Sandra Senica

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Poletje je za večino eden izmed najlepših letnih časov, sploh zato, ker prijetno vreme izkoristimo za dopustovanje. Ne glede na to, ali živimo v mestu ali na vasi, se vsi radi v času vročine ohladimo v morju. Morje ima za človeka že od nekdaj poseben pomen, je simbol življenja in prijeten oddih od napornega in stresnega vsakdana. Prav tako na morju, z nami, uživa tudi veliko naših kosmatincev. Vendar pa imajo tisti na štirih tačkah včasih nekoliko drugačne potrebe kot mi, zato je potrebno vse stvari vnaprej premisliti in se nanje pripraviti.

Na poti psa primerno zavarujemo. To pomeni, da je zanj, za nas in posledično tudi za ostale udeležence v prometu najbolj varno, če se pes pelje v prtljažniku z varnostno mrežo, zaprt v transportni boks ali pripet z varnostnim pasom. Vsaki dve uri je psu dobro ponuditi krajšo pavzo, kjer si pretegne tačke, spije nekaj hladne vode (na potovanju vam bodo prav prišle zložljive potovalne posodice), si vzame čas, da dodobra prevoha okolico in opravi svoje. Če je pot daljša, je postanke dobro izkoristiti tudi za nekaj miselne zaposlitve v smislu zabavnih vajic ali iskanja okusnih piškotkov.

V obmorskih krajih je vročina čez dan ponavadi za naše kosmatince precej nevzdržna, zato se potrudimo in jih sprehajamo v zgodnjih jutranjih in večernih urah. Čez dan ga umaknemo v senco in mu nudimo dovolj sveže vode. Vseeno poskrbimo, da kuža dobi dovolj gibanja in igre. Bodimo pozorni, da prisotnost našega psa ne moti ostalih dopustnikov, zato ga vodimo predvsem na plaže, kjer so psi zaželeni. Veliko jih ima namreč radih vodo, kar pa v pasjem jeziku pogosto pomeni tudi veliko škropljenja, lajanja in norenja, kar vsem ljudem ne ustreza. Za bolj usmerjeno zaposlitev lahko zato poskrbimo z igračami, ki plavajo na vodi – veliko psov jih z veseljem prinaša. Za tiste, ki jim voda ni tako po godu, lahko izberete tudi igračke, ki se jih da napolniti s hrano. Tako se bodo zabavali tudi vsi neplavalci in zraven tudi prav po gurmansko uživali.
Seveda vsekakor poskrbimo tudi za to, da z našim psom ne bo obremenjeno okolje. Iztrebke pobiramo z vrečkami, najbolje s tistimi, ki so biorazgradljive in tako prijazne naravi. Da jih ne boste iskali po žepih, na povodec psa enostavno namestite nosilec in tako bodo z vami vedno in povsod.
Nekateri psi so na morsko vodo nekoliko bolj občutljivi in jih je po prihodu iz plaže priporočljivo stuširati v izogib srbečici. Da se dlaka ne bo izsušila, uporabite blage, zeliščne šampone, ki so primerni za pogosto uporabo. Šampon primerno razredčite, pri šamponiranju pa bodite pozorni na cel kožuh, tudi na pazduhe in notranjo stran zadnjih tačk. Tam kužke namreč najraje srbi. Nekaj skrbi ni odveč niti pri negi ušes, sploh tistih povešenih. Po kopanju jih obrišite, lahko uporabite tudi blago tekočino za čiščenje ušes. Dobro jih prezračite in poskrbite, da so suha.

Verjamemo, da se boste na morju v pasji družbi imeli odlično in da vam bodo naši nasveti prišli prav! 🙂