Kaj storiti, če se vaš pasji prijatelj izgubi?

Kaj storiti, če se vaš pasji prijatelj izgubi?
julij 5, 2017 Sandra Senica

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Sama, k sreči, še nisem bila v taki situaciji. Poznam pa dve zgodbi z nesrečnim koncem in niti slučajno si ne želim, da bi kdaj morala prestajati isto. Tudi vsem vam in vašim kepam sreče želim, da se nikoli ne izgubijo. Ampak žal nesreča nikoli ne počiva… Zato imam nekaj nasvetov kaj lahko naredimo v taki situaciji, da se kuža čimprej vrne.

 

Ti dve psički, ki sta se za vedno izgubili, sta bili lepo vzgojeni, nikoli spuščeni brez nadzora, pa vseeno sta se, po nekem nesrečnem naključju, izgubili med sprehodom v gozdu. Nista bili na povodcih, to je res, ampak precej nas je, ki svoje pse med igro na sprehodih spustimo s povodca, nekateri lastniki pa povodcev skoraj ne uporabljajo.

 

Najbolj preprosto je reči, da psa nikoli ne spustimo s povodca. Pa vendar v praksi, se marsikateri pes strga tudi lastniku iz rok. Lahko je lepo vzgojen, a ga recimo napade nek drug pes ali pa se prestraši poka petarde in se nam iztrga iz rok, si sname ovratnico… V vsakem primeru, tudi če psa nikoli ne sprehajamo spuščenega in ga ne spuščamo za igro, je pametno psa naučiti dobrega odpoklica.

 

Kljub vsemu, pa se lahko zaradi spleta nesrečnih okoliščin zgodi, da nas pes ne posluša in na odpoklic ne pride nazaj… Če se zgodi, da nam pes, kljub dobri vzgoji, 99,9% odpoklicu in mogoče celo povodcu, vseeno uide in se izgubi, velja upoštevati nekaj nasvetov.

 

Vedno obvestite zavetišča in okoliške kraje. Pametno je v okolici, kjer se je kuža izgubil, nalepiti kak letak s sliko psa in kontaktnimi podatki lastnika. Na družabnih omrežjih obstaja precej skupin, kamor lahko objavite objavo o pogrešanem kosmatincu, tudi na nekaterih radijskih postajah lahko podate prijavo o izgubljenih živalih.

 

Dobro je imeti obesek na ovratnici s kontaktnimi podatki lastnika. Le ta nam žal ne koristi, če se pes sname s povodca. Dobra možnost pa je tudi pametna ovratnica Semiperdo, z NFC čipom, s pomočjo katerega lahko določimo geolokacijo psa po celem svetu, je vodoodporen, ne potrebuje baterije in ne oddaja valov. Ovratnica posebej prav pride na dopustu v tujini, ko je izgubljenega ljubljenčka še težje najti. Na to ovratnico se povodca ne pripenja, zato si jo pes težje sname. V primeru, ko nekdo najde vašega psa, lahko na preprost način, s pametnim telefonom, stopi v kontakt z vami, postopek je prikazan kar na ovratnici, kar je zelo učinkovito. Seveda te ovratnice najdete tudi v naši trgovini.

Upam, da teh nasvetov v praksi zares ne boste nikoli rabili, pa vendar je prav, da se poskušamo na to čim bolje pripraviti, preden je prepozno.