V boj s klopi

V boj s klopi
junij 29, 2017 Sandra Senica

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

V poletnih mesecih se, s svojimi kosmatinci, pred vročino največkrat umaknemo v gozd. S toplim vremenom žal vsako leto pride tudi nekaj tegob in zagotovo ena tistih, ki lastnikom kosmatincev povzroča največ skrbi spada med parazite in imenujemo jo klop. Klopi, poznamo kar več kot 800 vrst, spadajo med pajkovce oziroma pršice in so vsi po vrsti zunanji zajedalci pticam, sesalcem in plazilcem. Živijo lahko tudi do šest let, njihovo telo pa je prilagojeno sesanju krvi: štirje pari nog, rilček z dvema kavljema in velik zadek, ki se raztegne sorazmerno s količino zaužite krvi.

 

Klopi so praktično povsod in letos, kot nam povedo tudi naše stranke, jih je še posebej veliko. Najdemo jih na travnikih, v obpotočnem rastju in gozdu. Gostitelja zaznajo s svojimi receptorji in se ga, ko gre mimo, oklenejo, lahko pa žival tudi zasledujejo po tleh. Klopi prenašajo veliko bolezni, pri psih pa so v Sloveniji najbolj pogoste anaplazmoza, babezioza in seveda – borelioza. Simptomi so lahko pri vsakem psu drugačni in celo netipični, zato je dobro imeti tako imenovane klopne bolezni vedno nekje v mislih, če se pes obnaša drugače, kot ponavadi. Ker ima lahko okužba za psa resne posledice in prizadane kvaliteto življenja, je še toliko bolj pomembno, da skrbimo za redno zaščito.

 

Poznamo več oblik zaščite proti klopom, najbolj so prodajane ampule in ovratnice, v zadnjem času pa so vse bolj aktualne tablete, ki jih pes poje. Obstajajo tudi alternativne izbire v obliki pršil in obsekov, ki jih, v kolikor dobro učinkujejo, uporabljamo namesto klasičnih oblik zaščite, še posebej v prehodnih obdobjih, zelo dobro pa se ujamejo tudi kot podpora ampuli ali ovratnici. Pes, dodatno zaščiten z zeliščnim pripravkom, je namreč precej bolj varen, kot tisti, katerega lastniki prisegajo zgolj na kemijo.

 

V naši trgovini lahko kupite Cvetkino zeliščno pršilo Cay, ki odganja klope. Uporablja se ga po potrebi, sicer pa se poprši po pasjem kožušku, posebno pozornost pa posvetimo predelom, kjer se klopi najraje zadržijo – to je ponavadi na notranji strani sklepov, kjer je veliko žil in tanjša koža. Naše stranke se vračajo z izredno pozitivnimi povratnimi informacijami, zato verjamemo, da ne bo razočaral niti vas.