Kako lahko skrbno izbrani priboljški poskrbijo za zdrave pasje zobe?

Kako lahko skrbno izbrani priboljški poskrbijo za zdrave pasje zobe?
maj 20, 2017 Neva Lukša

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Pomemben del lastništva psa je tudi skrb za ustno higieno. Lahko kvalitetni priboljški poskrbijo za zdrave pasje zobe? Na katere lastnosti moramo biti pozorni pri izbiri žvečljivih poslastic? Za zdrave zobe smo odgovorni lastniki vendar pa je še vedno problematika bolezni zob močno prisotna pri današnji populaciji psov, ker smo na to premalo pozorni oziroma se začnemo zavedati, da gre nekaj narobe, ko je že prepozno.

Skrb za zdrave zobe bi morala temeljiti predvsem na vsakodnevnem ščetkanju pasjih zob, kar pa se nam večkrat zdi ali prezahtevno opravilo ali pa v tem ne vidimo smisla. Ampak naši kužki živijo precej drugače kot naprimer 30 let nazaj, dnevno se pojavljajo novi produkti za izboljšanje kvalitete življenja, več pa je tudi raznih dodatkov k prehrani, ki ne vplivajo najbolj ugodno dolgoročno na sicer zdrave pasje zobe.

Že nekaj let je znano, da imajo nekatere sestavine pasjih priboljškov tudi pozitivne učinke za ohranjanje ravnovesja bakterij v gobčkih naših štirinožcev. Predvsem pa sta pomembna oba vidika čiščenja zob, mehanski in biološki ali kemični.

Za mehansko čiščenje je pomembno, da so priboljški trši ali da ob žvečenju pridobijo na elastičnosti, da se psa spodbuja h grizenju. Tako se na grobo odstranjujejo obloge, ki nastanejo na zobeh zaradi različnih dejavnikov. Vendar je vseeno dobro uporabiti tudi kemični oziroma biološki način čiščenja zob, najbolj poznane so zobne paste za pse. Vse bolj pa se uveljavljajo tudi priboljški, ki vsebujejo biološko aktivne snovi, kot je naprimer kazein – glavna beljakovina v mleku, ki ima dokazano pozitivne učinke na  čiščenje ustne votline. Odličen je v boju z bakterijami in jih tako omeji na normalno floro v gobčku. Prav tako ima dokazano pozitivne učinke pri obrambi zobne sklenine pred kariesom in pripomore k obnovi zob.

V pasji pekarni Papy imamo na voljo celo linijo izdelkov za ustno higieno kužkov. Ne samo da je glavna sestavina prav kazein, palčke vsebujejo tudi super živila kot je ajda, rožičeva moka in kokosovo olje. Ne samo, da pripomorejo k uravnoteženi mikroflori, so tudi prava beljakovinska poslastica in odličen dodatek k prehrani prav vsakega kužka.