Veste, naš kuža je pa tako izbirčen… Se kdaj vprašamo zakaj?

Veste, naš kuža je pa tako izbirčen… Se kdaj vprašamo zakaj?
april 28, 2017 Neva Lukša

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Vsi, ki smo del pasjega sveta, pa naj si bo kot lastniki kosmatincev ali pa je naša poslovna ideja ali pot povezana z njimi vemo, da se velikokrat srečamo točno s takim uvodom v pogovor: Veste, naš kuža je pa tako izbirčen… Nobeni piškoti mu ne dišijo, komaj katero hrano bo poizkusil, zelo je neješč. Seveda je vsaka pasja duša osebnost zase in zgodi se, da dejansko mali peščici psov prav nič od naših idej ne diši. Ampak v večini primerov smo ljudje tisti, ki izostrujemo in izoblikujemo pasji okus. Torej je na lastnikih, da svoje male kepice sreče že od prvega dne vzgajajo enako kot bi vzgajali svoje otroke.

Spomini na točno take situacije me vrnejo nazaj v otroštvo, takrat se je pač potrebno srečati z vso raznovrstnostjo hrane. In mama je vedno vztrajala, da moram vsako jed najprej poizkusiti, da se bom lahko odločila ali mi je všeč ali ne. Ker če niti ne veš kakšnega okusa je, kako se lahko že takoj odločiš, da ti hrana ni všeč? No dejstvo je, da se ljudje odločamo, kaj jemo in kaj ne, tudi na podlagi izgleda hrane, kako nam diši, ali so nam drugi ljudje povedali kaj je dobro in nenazadnje ali je neka vrsta hrane za posameznika moralno sporna ali ne – tukaj imam v mislih predvsem živila živalskega izvora.

Pri psih pa je zgodba podobna do te mere, da bodo ponujeno hrano zavračali in ignorirali, če se bodo v njihovem življenu srečali z nečim, kar bo njihov okus ne izostrilo ampak bi lahko rekli polenilo. Tudi pri njih velja, da če hrana vsebuje dodano sol, ojačevalce okusa, sladkor, bo taka hrana definitivno bolj privlačna za njihove gobčke. Ne smemo pozabiti, da je večina psov na mentalni ravni nekajletnega otroka in da se bodo hitro naučili, kako imeti zadnjo besedo.

Tako kot za ljudi, tudi za pse velja, da preveč soli, sladkorja in drugih dodatkov k hrani absolutno ni najboljša izbira. Poleg tega moramo upoštevati tudi njihovo pričakovano življenjsko dobo, kar je v današnjih časih od 15-20 let, vsi pa vemo, da način življenja in stres lastnikov pripomore k določenim obolenjem, ki so bila pred 20 leti redka. In če je življenjska doba naših ljubljenčkov toliko krajša od naše, potem si lahko mislimo, kako se vse, kar pojedo in ni najbolj kvalitetno zelo hitro pokaže pri njihovem zdravju.

Hrana, ki si jo pripravljamo ljudje nikakor ni primerna za pse, ker je prilagojena našemu okusu in velikosti. Če jedo kuhano hrano, naj bo le ta pripravljena samo za njih in naj ne bodo to ostanki z naših krožnikov. Enako velja za sušene mesnine, naprimer pršut ali druge salame, ki so definitivno preslane za naše štirinožce. Posebno pozornost velja nameniti tudi čokoladi… Čokolada sama po sebi ne bi predstavljala velike težave, kljub temu da vsebuje veliko sladkorja. Izjemno pomembno je, da vemo, da kakav vsebuje teobromin – grenak alkaloid, ki je lahko toksičen za pse, do te mere, da se zastrupitev konča s smrtjo. Za lažjo predstavo, kako malo je potrebno, da se kuža smrtno zastrupi, zaužitje slabih 30 gramov mlečne čokolade pri srednje velikem psu je dovolj, da ga veterinarji ne morejo več rešiti.

Za svoje pasje prijatelje izbirajmo najboljše po kakovosti za njih, ne po naših merilih. Preberimo si različne članke, forume, kjer bomo našli koristne informacije o tem, kaj je za psa res dobro, vrhunsko in kako mu bomo s tem pomagali pri ohranjanju zdravja do vsaj 20. leta. Ljudje smo tisti, ki se odločimo, kaj bo kuža jedel in ne obratno in naj bo vsak grižljaj kvaliteten. Pa naj bodo to briketi, peleti, kuhana ali surova hrana ali pa priboljški za motivacijo in pohvalo, ko bodo super pridni.