Piškoti za pse? Priboljšek, razvada ali odličen pripomoček za motivacijo?

Piškoti za pse? Priboljšek, razvada ali odličen pripomoček za motivacijo?
marec 2, 2017 Neva Lukša

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89
Jetrni piškoti

Pozitivna motivacija pri učenju novega družinskega člana se je že dodobra zakoreninila v naših mislih, še vedno pa je veliko ljudi, ki meni, da je kupovanje priboljškov kot so piškoti, palčke za grizenje, sušena ušesa, za psa le potuha ali razvajanje brez pravega smisla.

Pa vendar je dejstvo, da imamo naše štirinožne prijatelje neskončno radi povod, da nekaj pa vseeno mora služiti kot nagrada za lepo vedenje. Nekako na način, kot nagrajujemo naše otroke. Še ko sem bila mlajša sem dobro vedela, da če bom pridna v šoli, pomgala pri hišnih opravilih ali priskočila na pomoč babici na vrtu temu sledi nekaj kar me bo razveselilo in mi utrdilo motivacijo za nadaljne učenje ali delo.

Enako, pozitivno potrjevanje želenega vedenja uspešno uporabljajo številne pasje šole, saj je tak način dokazano bolj učinkovit kot negativne posledice. In zakaj ne bi torej za svojega psa kupovali piškotov in jih uporabljali za nagrajevanje obnašanja, ki si ga želimo?

Večina psov kot nagrado in potrjevanje vedenja sprejema ali hrano ali pa igro in če je vaš kuža med tistimi, ki imajo izostren okus in so mu priboljški motivacija je pol poti do vzgojenega psa že v vaši dlani. Za učenje so sploh na samem začetku najbolj primerni piškoti, ki so manjši in sicer iz tega razloga, da je vsak majhen košček nagrada in vam jih ni potrebno razlomiti, s tem pa izgubite moment, ko bi lahko nagradili vašega kužka.

In ker je pomembno, kaj vaš kuža je, je potrebno biti skrben pri izbiri priboljškov ne glede na to ali jih bomo uporabljali za učenje ali pa le kot priboljške, ker bi jim tudi tako radi izkazali ljubezen do njih. Zato je pomembno, da smo pozorni na sestavine, da priboljški ne  vsebujejo dodatnega sladkorja, soli ali da se jim ne dodaja konzervansov ali ojačevalcev arom. V pasji pekarni Papy  pa imamo vse to še lično shranjeno v  okolju prijaznih papirnatih vrečkah.