Briketi, peleti, kako se odločiti, katero hrano naj moj pes je?

Briketi, peleti, kako se odločiti, katero hrano naj moj pes je?
februar 21, 2017 Neva Lukša

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/papysi14/public_html/wp-content/themes/atelier/swift-framework/content/sf-post-formats.php on line 89

Najbrž ga ni lastnika psa, ki se ne bi vsaj enkrat v življenju vprašal, kako naj ob poplavi najrazličnejših ponudnikov hrane za pse izbere tako, ki bo najboljša za njegovega pasjega prijatelja. Vprašanje je torej briketi, peleti, mokra hrana, surovo?  In kratkega in jedrnatega odgovora na to vprašanje ni.

Proizvajalcev briketov je danes malo morje, razlikujejo pa se tako po cenovnem rangu, kot po kvaliteti surovin, ki so uporabljene za izdelavo briketov, različni so si tudi glede na proizvodnjo, torej ali je uporabljen postopek ekstrudacije ali pečenja ali pa so peleti hladno stiskani. Najcenejši postopek za izdelavo pasjih briketov je pečenje, vendar pa se v današnjem času vedno bolj sprašujemo, ali je tak način obdelave surovin (mesa, zelenjave, žitaric, sadja, olj itd.) res najprimernejši, saj že iz človeške prehrane dobro vemo, da se pri toplotni obdelavi sestavin naših obrokov izgublja nekatere vitamine, minerale in maščobe. Toplota namreč spreminja kemijske lastnosti živil in tako se lahko izniči vse pozitivne učinke hrane.

Če razmišljamo na tak način, potem nam bodo ljubša izbira hladno stiskani peleti, proizvodnja temperatura tu ne preseže 75 stopinj celzija, kar zagotavlja, da vsa hranila obdržijo svoje dobre lastnosti. Ampak vsak lastnik psa bi se moral zavedati, da nobeno živilo ni prosto mikroorganizmov. Načeloma nam in našim ljubljenčkom ne povzročajo nobenih težav, vendar pa so to precej trpežni prebivalci tako v črevesju, kot tudi v okolju, kar pomeni, da morda nekateri preživijo tudi temperaturo 75 stopinj celzija. To ni razlog za preplah, je pa vsekakor potrebno vzeti dejstva na znanje.

Torej razlike v procesu proizvodnje briketov in peletov smo na kratko preleteli.

Pri izbiri hrane za pse pa moramo biti najbolj pozorni na njeno sestavo, torej kot lastniki psov se moramo podučiti tudi o branju deklaracij, saj nam le-te lahko dajo zelo jasno sliko o hrani, ki je pred nami. Ključne besede, ki jih iščemo na deklaraciji so SESTAVA, PREHRANSKI DODATKI in ANALIZA.

Pri sestavi moramo biti predvsem pozorni na to, kako so surovine zapisane, torej iščemo naprimer sveže piščančje meso, sveža jagnjetina in smo pozorni na to, da nikjer ne piše… Če so takoj za mesom zapisane žitarice (koruza,pšenica,…) to pomeni, da taki briketi vsebujejo velik procent takih surovin, kar pa ni najboljša izbira, saj veliko psov žitaric ne prebavlja dobro in lahko povzročijo preobčutjivost na hrano.

Pri sestavi smo vedno pozorni na to, da poznamo surovino ter da je tako tudi napisana, naprimer sladek kromipr, laneno seme, jabolko, posušena jajca, peteršilj,… Tudi zaporedje, kako so sestavine napisane nam da vsaj malo občutka koliko jo je v briketih, ker si sledijo od procentualno največjega deleža, do najmanjšega.

Prehranski dodatki so predvsem vitamini in minerali, tam so lahko navedeni tudi konzervansi in ojačevalci okusa.

Pri analizi nas najbolj zanima razmerje med različnimi hranljivimi snovmi. Pozorni moramo biti na količine beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob.

Pri psih pa ni nujno, da je hrana z največ beljakovinami tudi najboljša za našega štirinožca. Visoko beljakovinske hrane so primerne predvsem za zelo aktivne pse, tudi mladički in psice po porodu navadno potrebujejo nekoliko več beljakovin. Nekako okrog 25% beljakovin je idealni delež za normalno aktivnega odraslega psa, hrana ki je tako rekoč “močnejša” se neizkoriščena izloči iz organizma z blatom.

V pasji pekarni Papy se zavedamo, da je najboljša pasja hrana tista, ki bo zagotovila vašemu kužku dolgo in zadovoljno življenje. Na naših policah lahko tako najdete vse od briketov do surove hrane iz preverjenih in certificiranih sestavin. Nabor pa je tako pester, da se za čisto vsak, tudi tako poseben in zahteven pasji smrček najde prava in tu smo za vas, da vam jo pomagamo izbrati.